Niet gek die Fiets Check

Een auto breng je regelmatig weg voor een onderhoudsbeurt. Dat voertuig mag jou immers niet in de steek laten onderweg en moet veilig en betrouwbaar zijn. Maar wat te denken van een regelmatige controle beurt voor de fiets? Want als die het begeeft, kan je mooi gaan lopen. Of erger: als dingen niet goed werken, bijvoorbeeld wanneer je remkabel onverwacht breekt, ben je toch wel een erg kwetsbare verkeersdeelnemer. En verder is het gewoon prettig als alles goed is afgesteld. Fietscomfort is tenslotte ook belangrijk.

BOVAG Fiets Check

Daarom kun je sinds kort de BOVAG Fiets Check laten doen bij BOVAG aangesloten tweewielerbedrijven. Onder het motto ‘Niet gek die Fiets Check!’ loopt Tweewielercentrum Hans Voorn de fiets na op maar liefst 47 punten. Voorbeelden van ‘checkpoints’ zijn de banden, remkabels, verlichting, slot, ketting en lagers. Ook maakt de fietsenmaker een proefrit op de fiets. Hierbij let hij onder meer op de besturing en de werking van de remmen.

Preventief onderhoud spaart kosten
Er zijn redenen genoeg om te profiteren van deze nieuwe service die BOVAG-leden introduceren. Om nog maar eens terug te komen op de vergelijking met onderhoud bij de auto: als je onvolkomenheden tijdig signaleert en herstelt kan dit hoge kosten besparen. Bij speling in het wiel slijten bijvoorbeeld de lagers snel. Het vervangen van de lagers is een dure reparatie. Beter kun je tijdig de speling laten herstellen. Of een ergere situatie: je remkabel wordt nooit gesmeerd en dat veroorzaakt een –snellere- slijtage. Daar merk je niet zoveel van totdat de kabel ineens knapt. Het is te hopen dat je dan niet toevallig dichtbij een grote vrachtauto rijdt.

Reparatieadvies met kostenindicatie

Tweewielercentrum Hans Voorn geeft van 47 controlepunten op een lijst aan wat zijn bevindingen zijn; in orde, matig of repareren. Bij die laatste conclusie geeft hij op dezelfde lijst een reparatieadvies met de bijbehorende indicatie van de kosten. Kan het nog duidelijker? Als na de Fiets Check en eventuele reparatie het stalen ros weer helemaal is goedgekeurd komt er een sticker op die dat aangeeft.