Alles over de e-bike

Comfortabel fietsen en lichter trappen: steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van de e-bike. 1 op de 5 nieuw verkochte fietsen, is elektrisch. Er zijn e-sportfietsen, e-vouwfietsen, e-stadsfietsen, e-moederfietsen, e-bakfietsen en e-mountainbikes. Denkt u erover om een e-bike te kopen? Oriënteer u hier op de mogelijkheden en de techniek.


AANKOOP

Wat voor ritjes gaat u met de e-bike maken? Hoeveel ondersteuning wilt u bij het trappen? Welke accu en motor passen daar het beste bij? Bij de aankoop van een e-bike brengt een BOVAG-fietsbedrijf uw budget, wensen en eisen met u in kaart. Natuurlijk krijgt u ook antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag: welke e-bike fietst voor u het prettigst? U kunt verschillende modellen testen tijdens een proefrit. Zo ontdekt u snel welke fiets het beste bij u past.

e-bike-expert

Plek van de motor van e-bike

De fietsmotor zorgt dat u minder hard hoeft te trappen. Waar de motor zit, bepaalt mee hoe de fiets rijdt. Test de verschillen tijdens een proefrit.

Met een motor in het achterwiel hebt u altijd een duwtje in de rug. Het achterwiel drijft namelijk ook de motor aan. De kettingkast is deels open, dus is het wel nodig om af en toe de ketting te smeren. Dit type fiets heeft een derailleur- en geen naafversnelling.

Een e-bike met een motor in het voorwiel heeft meestal een dichte kettingkast en een naafversnelling. Dat betekent: minder onderhoud.

Een motor in het midden bij de trapas, de middenmotor, zorgt voor een hele stabiele fiets. Omdat er niets op het voor- of achterwiel zit, trapt dit soort e-bikes ook licht zonder ondersteuning.

Accu voor e-bike

De fietsaccu levert stroom aan de fietsmotor. Net als bij mobiele telefoons, zijn er verschillende accu’s, met verschillen in levensduur, capaciteit en oplaadtijd. De basis is altijd één van deze twee materialen: nikkel-metaalhydride (Ni-MH) of lithium-ion (LiOn). LiOn is lichter en compacter dan een accu van nikkel-metaalhydride. Hoe een fiets rijdt, hangt ook af van het gewicht en de plek van de accu. Meestal zit de accu op of aan de bagagedrager, in het frame of in de kettingkast. Maak een paar proefritten om het verschil te voelen.

Een fietsaccu heeft niet veel onderhoud nodig. Laad de accu wel regelmatig op, ook als u een tijdje niet fietst. Omdat de accu meestal uitneembaar is, kunt u hem overal opladen. Het is het beste om dit bij kamertemperatuur te doen.

Actieradius van e-bike

De actieradius is de afstand die u kunt fietsen, zonder uw accu opnieuw op te laden. Een fiets met een grote actieradius is handig als u hem vooral nodig heeft voor langere afstanden, bijvoorbeeld naar uw werk of voor fietsvakanties. Wilt u vooral trapondersteuning voor korte ritjes in de buurt? Dan is een grote actieradius niet zo belangrijk. U fietst verder met uw e-bike als u hem niet te zwaar bepakt; de banden goed op spanning houdt en een snelheid van 17 tot 20km/u kiest. Selecteer altijd het juiste rijprogramma voor uw rit en wissel regelmatig en op tijd van versnelling. Wind mee of bergaf fietsen, zorgen ook voor een langere accuduur.

Rijprogramma's

Hoe zwaar of licht wilt u trappen? U kunt bij een e-bike kiezen voor verschillende rijprogramma’s, die bepalen hoeveel trapondersteuning u krijgt. De ene fietser kan en wil zelf flink meetrappen, de ander kiest voor maximale ondersteuning. U kunt de verschillende rijprogramma’s zelf eenvoudig instellen. Bij sommige fietsen kan de fietstechnicus de rijprogramma’s op maat voor u programmeren.

Een e-bike heeft ook versnellingen. In een lage versnelling maken uw benen meer omwentelingen dan in een hoge. Door regelmatig en op tijd te schakelen, vergroot u de actieradius van uw fiets. De twee belangrijkste soorten versnellingen zijn de onderhoudsvrije naafversnelling en de lichtlopende derailleurversnelling. De BOVAG-expert kan de verschillen uitleggen en met u bekijken wat het beste bij uw situatie past.

Veiligheid van e-bike

Sommige elektrische fietsen hebben sensoren in de motor. Die meten uw tempo en het aantal omwentelingen van de pedalen. Ook meten ze de kracht die op de pedalen wordt uitgeoefend. Hoe meer kracht u zet, des te meer ondersteuning.

Sommige soorten e-bikes zijn voorzien van een rotatiesensor. Die zorgt ervoor dat de motor pas ondersteunt als de wielen een halve omwenteling hebben gemaakt. Zo schiet u nooit meteen naar voren vanuit stilstand.

Er zijn e-bikes die naast sensoren ook nog zijn uitgerust met intelligente besturingssoftware. Die meten of de banden wel genoeg grip hebben op het wegdek.

Veiligheidssystemen zorgen ervoor dat u onder alle omstandigheden controle houdt over uw e-bike. Feit is wel dat het fietsen op een elektrische fiets echt anders is. Het is daarom aan te raden om even proef te rijden voor u echt de weg op gaat, ook na de aankoop.

Highspeed e-bike

Een high-speed e-bike (of speed pedelec) is een elektrische fiets die trapondersteuning geeft tot 45 km/u. Een gewone e-bike doet dat tot 25 km/u. Omdat de high-speed e-bike zo veel sneller kan, gelden met ingang van 1 januari 2017 de bromfietsregels

Als berijder moet u:

  • tenminste 16 jaar oud zijn
  • een AM- of B-rijbewijs hebben
  • WA-verzekerd zijn
  • op het bromfietspad of op de rijbaan rijden
  • niet harder rijden dan 45 km/u
  • Een helm dragen
  • een geel kentekenplaatje op de fiets hebben